Van Marwijk zet De Jong uit selectie

Aangepast

Bondscoach Bert van Marwijk heeft besloten Nigel de Jong voor de komende EK-kwalificatieduels met Moldaviƫ en Zweden uit de Oranje-selectie te zetten.

De Jong raakte zaterdag in opspraak door in de wedstrijd tegen Newcastle United al na drie minuten met een wilde tackle Hatem Ben Arfa te blesseren.

De Fransman brak bij die actie, die door de scheidsrechter niet werd bestraft, zijn linker scheen- en kuitbeen.

Van Marwijk verklaarde geen andere mogelijkheid te zien dan De Jong ernaast zetten. "Ik heb het de spelersgroep zojuist verteld. Ik heb hen gezegd dat ik geen andere mogelijkheid zag. Binnen afzienbare tijd zal ik nog eens met Nigel gaan praten. Nu wil ik me met de staf en de spelersgroep volledig concentreren op de komende twee belangrijke kwalificatiewedstrijden."

Brama en Emanuelson

Van Marwijk heeft Wout Brama van FC Twente opgeroepen als vervanger van De Jong. Ook Ajacied Urby Emanuelson is bij de selectie gehaald om het wegvallen van Theo Janssen en Vurnon Anita op te vangen.

De Jong recidivist?

De Jong is hardleers als het gaat om zware overtredingen. De 25-jarige Amsterdammer brak in maart tijdens een oefeninterland tegen de Verenigde Staten ook al het been van Stuart Holden. Hij raakte afgelopen jaar wegens ruw spel eveneens in opspraak tijdens duels met Japan en Paraguay.

De Jong teisterde tijdens de finale van het WK tegen Spanje het borstbeen van Xabi Alonso met een karatetrap. Mede door deze overtreding kreeg Oranje na afloop van de mondiale eindronde veel kritiek in de buitenlandse pers. Veel journalisten herkenden het Nederlands elftal niet meer door het harde spel.

Van Marwijk praatte het afgelopen jaar regelmatig met De Jong over zijn onbesuisde acties. Volgens de bondscoach heeft hij dergelijke overtredingen niet nodig. De Jong verviel toch weer in oude fouten.

STER Reclame