China zal nieuwe Griekse staatsobligaties kopen zodra Griekenland terugkeert op de financiële markten. Dat heeft de Chinese premier Wen Jiabao toegezegd tijdens een bezoek aan Athene.

Hij zei dat China de Griekse economie en die van de eurozone wil helpen. Griekenland wordt nu overeind gehouden door de EU en het IMF. Het land wil volgend jaar op de financiële markten terugkeren.

Wen maakte verder bekend dat China de import van Griekse producten wil bevorderen. China zal vijf miljard dollar steken in de Griekse scheepvaart en de haven van Pireaus. Verder beloofde hij Chinese bedrijven te zullen vragen in Griekenland te investeren.

Faillisement

Griekenland heeft buitenlandse investeringen nodig om een lening van 110 miljard euro te voldoen. Met dat geld werd het land in mei van een faillissement gered door de zestien eurolanden en het IMF. Nederland heeft vijf miljard geleend. Met de lening zitten de Grieken nu wel vast aan strenge bezuinigingsmaatregelen, wat de Griekse recessie verergerd heeft.

"Onze landen moeten de relaties in alle sectoren versterken, om verder te gaan en de huidige moeilijkheden te overwinnen", zei Wen via een tolk.

Het bezoek van Wen aan Griekenland maakt deel uit van een reis naar Europa. De Chinese premier brengt ook een bezoek aan België, Italië en Turkije.

STER reclame