Bij een veiling in Amsterdam is het originele manuscript van 'Ik Jan Cremer' onverkocht gebleven. De verwachting was dat het kavel tussen de 200.000 en 250.000 euro zou opbrengen, maar werd er werd geen bod uitgebracht toen werd ingezet op twee ton.

Piet van Winden van het veilinghuis is teleurgesteld dat het werk geen nieuwe eigenaar vond. "We leven blijkbaar in een land met krenterige mensen die erfgoed niet op waarde weten te schatten."

Museum

Het veilinghuis hoopte dat het Letterkundig Museum de klassieker uit de Nederlandse literatuur wilde overnemen, maar het Haagse museum bracht geen bod uit. Het veilinghuis wil nu proberen het manuscript van 227 pagina's onderhands te verkopen aan het museum.

Het autobiografische boek uit 1964 zorgde voor ophef vanwege de expliciet seksuele passages. Het maakte schrijver Jan Cremer in één klap beroemd.

Nu 'Ik Jan Cremer' onverkocht is gebleven, blijft het manuscript van 'De Avonden' van Gerard Reve het duurste Nederlandse werk ooit. Het Letterkundig Museum betaalde daar in 1996 160.000 gulden voor.

Recordbedrag

Bij de veiling werd wel een atlas van de kaartenmaker Joan Blaeu voor een recordbedrag verkocht. Het gaat om een zeldzame driedelige atlas 'Toonneel der steden van de Vereenighde Nederlanden met hare beschijvingen'.

Een onbekende koper legde er 330.000 euro voor. De waarde van de atlas was van tevoren geschat tussen de 90.000 en 120.000 euro.

In de atlas uit de 17e eeuw staan 350 Nederlandse en Belgische kaarten en stadsgezichten van Blaeu.

Drukker Joan Blaeu was een beroemd kaartenmaker uit de Gouden Eeuw. Zijn Atlas Major was een van de bekendste en duurste cartografische uitgaven van die tijd.

STER reclame