De benoeming van Ank Bijleveld als commissaris van de koningin in Overijssel en die van Onno Hoes als de nieuwe burgemeester van Maastricht zijn zo goed als rond.

De ministerraad stemde vandaag in met beide benoemingen. Officieel moet koningin Beatrix ook nog instemmen, maar dat is slechts een formaliteit.

Bekend gezicht

Overijssel noemt Bijleveld "een sterke persoonlijkheid met een goed gevoel voor mensen". "Met mevrouw Bijleveld-Schouten beschikt Overijssel bovendien over een commissaris met 'een naam', een bekend gezicht met een groot netwerk. Iemand die partijen kan binden en verbinden."

Bijleveld is nu demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het kabinet Balkenende-IV en is de nummer twee van het CDA.

Geen CDA'er

Met de benoeming van VVD'er Onno Hoes in Maastricht krijgt de hoofdstad van Limburg voor het eerst sinds 1944 een burgemeester die niet van CDA-huize is.

De 49-jarige Hoes is nu nog gedeputeerde in Noord-Brabant en voorzitter van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël. Hij is ook bekend als echtgenoot van tv-presentator Albert Verlinde.

STER reclame