NOS NieuwsAangepast

CDA-prominenten geven verzet niet op

Veel CDA-prominenten blijven kritisch over samenwerking met de PVV van Geert Wilders. CDA-fractievoorzitter Verhagen was tijdens het onderhandelingsproces ervan overtuigd dat de kritiek zou verminderen als het regeer- en gedoogakkoord eenmaal bekend zou zijn.

Gisteren werden de afspraken tussen de VVD, CDA en PVV gepresenteerd. Toch blijven prominenten als de ministers Hirsch Ballin en Klink, de oud-premiers Van Agt en De Jong en oud-minister Veerman zich verzetten tegen PVV-samenwerking.

Niet weggenomen

Minister Hirsch Ballin vindt dat het regeerakkoord te veel is geschreven "in de context van Wilders". "Dat roept vragen en bedenkingen op in de zinvolheid en de uitvoerbaarheid", zegt hij. De zorgen van Hirsch Ballin na het lezen van het akkoord zijn niet weggenomen. "Die zijn eerder verdiept en versterkt." Hij zal tegen samenwerking stemmen.

CDA-minister Klink is niet alleen tegen samenwerking met de PVV. Hij vindt ook de voorstellen in de sociale zekerheid niet goed. "Het is betrekkelijk mager. Er gebeurt niets met de WW en het ontslagrecht en dat moet gebeuren om Nederland sterker te maken."

Oud-CDA-premier Van Agt noemt regeren met de PVV "verwerpelijk"."Want het besmeurt en verminkt het CDA", aldus Van Agt. "Het is een verbintenis die zich onderscheidt door afkeer en minachting van de internationale rechtsorde. We krijgen een kabinet dat niet genoegzaam zal zorgen voor het behoud van de rechtsstaat."

Tegenkaart

Van Agt zal morgen tegen PVV-samenwerking stemmen. "Ik wil mijn tegenkaart in de lucht houden, het is symbolisch, ik weet het, maar ik doe het."

Ook oud-premier Piet de Jong is fel tegenstander. Hij zal tijdens het congres zijn kritiek toelichten.

Oud-minister Veerman noemt het congres "een farce". Hij komt wel, als steun voor de tegenstanders, maar spreekt niet. Dat doet Doekle Terpstra wel. De oud-CNV-voorzitter vindt het zijn plicht om zijn zorgen te uiten.

Oud-premier Lubbers spreekt niet. Hij gaat morgen "eerst goed luisteren".

Het CDA-congres wordt zaterdag vanaf 9.50 live uitgezonden op Nederland 1 en Politiek24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl