De Spaanse renner Ezequiel Mosquera, de nummer twee van de jongste Ronde van Spanje, is tijdens die koers positief bevonden op het gebruik van HES, een middel dat bloeddoping maskeert.

Ook een ploeggenoot bij Xacobeo-Galicia, de Spanjaard David Garcia Dapena, is betrapt.

Mosquera tekende onlangs voor twee jaar bij Vacansoleil. De Nederlandse ploeg hoopte met het binnenhalen van Mosquera weer aan grote ronden, zoals de Vuelta, te kunnen meedoen. Om die reden werd ook de Italiaan Riccardo Riccò vastgelegd. Hij zat eerder een dopingschorsing uit.

"Onaangenaam verrast"

"Ik ben onaangenaam verrast", reageerde manager Daan Luijckx van Vacansoleil op de positieve dopingtest van Mosquera. "Wij hebben ten aanzien van doping een zero tolerance-beleid, dit soort zaken is contractueel vastgelegd. Maar eerst moeten voor ons alle feiten duidelijk zijn."

Op de voorlaatste dag van de Vuelta won Mosquera de beslissende bergrit, maar de eindzege was voor Vincenzo Nibali. Niettemin behaalde de 34-jarige renner, die sinds 1999 prof is, met zijn tweede plaats in de Vuelta het beste resultaat in zijn loopbaan. De afgelopen vier edities eindigde hij elke keer in de topvijf in de Ronde van Spanje.

STER reclame