NOS NieuwsAangepast

Namen ziekenhuizen CZ-lijst bekend

Door redacteuren Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

De ziekenhuizen in Boxmeer, Hoogeveen, Dokkum, Den Helder en Hardenberg worden volgend jaar niet meer gecontracteerd door zorgverzekeraar CZ voor borstkankerzorg.

Het zesde ziekenhuis is vermoedelijk het Slotervaart-ziekenhuis in Amsterdam. Met 57 operaties zitten zij onder de norm die CZ er op nahoudt. Het Slotervaart zegt officieel nog van niets te weten, maar geeft toe dat ze hierover wel in gesprek is met CZ. "Het zou zo maar kunnen", aldus een woordvoerder.

Zestig of minder

Alle betrokken ziekenhuizen behandelden in 2009 zestig of minder patiënten met borstkanker. CZ maakte eerder deze week bekend dat ziekenhuizen waarin weinig borstkankerzorg is, niet meer worden gecontracteerd. Er zou te weinig routine worden opgebouwd.

De verzekeraar heeft de namen van de ziekenhuizen nog niet bekend gemaakt, maar zei wel aan de NOS dat de maatstaf zestig of minder patiënten is. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Borstkanker Vereniging Nederland komen dan deze ziekenhuizen naar voren.

Getalscriterium

In Boxmeer werden vorig jaar 50 patiënten behandeld, in Hoogeveen 53, in Dokkum 40, in Den Helder 39 en in Hardenberg 60. Overigens beoordeelde de Borstkankervereniging de zorg in Dokkum als goed. Ook het ziekenhuis in Boxmeer werd als goed beoordeeld door de Borstkankervereniging.

De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen hebben een kort geding aangespannen tegen CZ om publicatie van de lijst met de prestaties van de ziekenhuizen op het gebied van borstkankerzorg te voorkomen.

De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) heeft een kort geding tegen CZ aangespannen om officiële publicatie van de lijst te voorkomen. De veertig ziekenhuizen die bij de SAZ zijn aangesloten zijn het niet eens met het getalscriterium. Dat is volgens de SAZ niet wetenschappelijk onderbouwd.

'Het gaat om patiënten'

Cees Donkenvoort, oud-directeur van het ziekenhuis in Hoogeveen, is niet blij met de normering van CZ. "Als de kwaliteit van onze borstkankerzorg niet goed zou zijn, dan ben ik de eerste die zegt 'stoppen met die zorg'. Ze zeggen dat wij geen goede zorg leveren, maar dat is niet zo."

Dat de beslissing van CZ schade toebrengt aan het ziekenhuis in Hoogeveen, komt voor Donkenvoort niet op de eerste plaats. "Het hier om borstkankerpatiënten die erg onzeker worden over wat er gaat gebeuren."

Ook medisch specialist Hilde Royen van het ziekenhuis in Dokkum wijst vooral op de nadelige gevolgen voor de patiënten. "Als je patiënt bent en nog behandeld moet worden, dan word je zenuwachtig. Wij hebben uitstekende borstkankerzorg. Bij onze geopereerde patiënten is geen enkele re-operatie gedaan, dus dat betekent dat de chirurgen juist heel goed zijn. Deze discussie zou moeten gaan over kwaliteit in plaats van kwantiteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl