De UCI heeft drievoudig Tour-winnaar Alberto Contador voorlopig geschorst in afwachting van verder dopingonderzoek.

Bij de Spanjaard zijn bij een controle op 21 juli, tijdens de door hem gewonnen Tour, sporen van het verboden middel clenbuterol gevonden.

De UCI spreekt niet van een positieve test, maar van een abnormaal resultaat. Op een persconferentie sprak Contador het vermoeden uit dat verontreinigd vlees de oorzaak moet zijn: "Op 20 en 21 juli hebben we vlees gegeten dat vanuit Spanje naar Frankrijk is overgebracht."

Tour-organistor ASO zegt in een reactie de schorsing voor kennisgeving aan te nemen: "We wachten de volledige analyse af en daarna de beslissing van de UCI."

Contador roept hulp De Boer in

De 27-jarige Contador heeft de Nederlandse biochemist Douwe de Boer gevraagd hem te verdedigen tegen de aantijgingen. De Boer verdedigde dit jaar ook al Li Fuyu in een soortgelijk zaak. Ook de Chinese renner testte positief en ook bij hem ging het om een lage concentratie. Hij werd eveneens voorlopig geschorst.

Clenbuterol raakte als dopingmiddel in de jaren '90 in zwang bij bodybuilders, zwemmers en wielrenners en werkt als spierversterker en als afslankmiddel.

Volgens dopingexpert De Boer wijst de lage concentratie clenbuterol duidelijk op vervuiling via voedsel, zoals vlees.

"Clenbuterol wordt nog steeds gebruikt om de vleesproductie te verhogen. En een lage dosering bevordert de prestatie helemaal niet", meent De Boer die zijn bevindingen al aan het dopinginstituut WADA en de UCI heeft overgebracht.

STER reclame