NOS NieuwsAangepast

Marathonzitting CDA-fractie over akkoord

Het overleg van de CDA-fractie over deelname aan het rechtse minderheidskabinet, met steun van de PVV, is afgelopen.

De fractie heeft in een Haags hotel bijna zestien uur gepraat over het gedoog- en het regeerakkoord. De conclusie is dat eerst het congres zich uitspreekt en vervolgens de CDA-fractie definitief een oordeel gaat vellen.

Over het verloop van de besprekingen kwam bijna niks naar buiten. Het gezamenlijke overleg was een aantal uren geschorst, omdat er apart gesprekken werden gevoerd met kritische Kamerleden, zoals Ferrier en Koppejan. Ook minister Eurlings was aanwezig.

Partijvoorzitter Bleker liet in de loop van de dag weten dat het partijbestuur positief is over de afspraken van de onderhandelaars.

Netjes

"Wij vinden dat we een heel behoorlijk netjes akkoord hebben," zei partijvoorzitter Bleker bij terugkomst bij het CDA-beraad. Hij had in de middag het fractieoverleg enkele uren verlaten om te vergaderen met het partijbestuur.

Deelname aan een kabinet met gedoogsteun van de PVV ligt bij sommige CDA-Kamerleden gevoelig. Vooral de Kamerleden Kathleen Ferrier en Ab Koppejan hebben grote bezwaren tegen de partij van Wilders.

De VVD en PVV gingen woensdagmiddag wel unaniem akkoord met de plannen.

Deur

De CDA-Kamerleden vergaderden niet op het Binnenhof, maar waren uitgeweken naar het Hilton-hotel in Den Haag. De fractiekamer werd gemeden omdat daar tijdens het crisisberaad van begin september voortdurend pers voor de deur stond. CDA'ers klaagden daarover, onder meer omdat ze elkaar niet meer konden verstaan.

.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl