Honderdduizenden Europeanen betogen vandaag tegen bezuinigingen door hun regering. Vakbonden in verschillende landen hebben acties aangekondigd. Volgens de bonden gaan de bezuinigingen ten koste van de groei van de economie en de werkgelegenheid.

De grootste manifestatie is in Brussel, waar tienduizenden mensen op de been zijn. De demonstratie is door het Europees Verbond van Vakverenigingen opgezet. Bij dit verbond zijn 82 bonden uit 36 Europese landen aangesloten. Ook Europarlementariërs lopen mee.

Het verkeer in Brussel heeft veel last van de manifestatie, omdat straten en tunnels zijn afgesloten. Vanuit ons land zijn twaalf bussen met betogers naar de Belgische hoofdstad afgereisd.

Internationaal

In onder meer Portugal, Italië en Frankrijk zijn demonstraties gepland. In Spanje vindt een 24-uursstaking plaats.

In Nederland heeft de FNV een betoging georganiseerd onder ambtenaren. Ze zijn boos over de aangekondigde bezuiniging op de de publieke sector.

Slachtoffers

Het protest valt samen met een bijeenkomst van de Europese Commissie waarop voorstellen zullen worden gedaan om lidstaten te straffen voor het laten oplopen van hun begrotingstekorten.

De bonden vrezen dat hun leden de voornaamste slachtoffers worden van een crisis die is veroorzaakt door bankiers en handelaren.

Het is de allereerste keer dat Europese vakbonden zo grootschalig een vuist maken tegen de door de EU gevraagde besparingen.

STER reclame