NOS NieuwsAangepast

WOI eindigt straks ook financieel

Bijna 92 jaar na het officiële einde van de Eerste Wereldoorlog komt er aanstaande zondag ook een financieel einde aan het conflict. Dan zal Duitsland de laatste herstelbetalingen doen die het land na de oorlog schuldig was aan de tegenstanders.

De Duitse krant 'Die Welt' ontdekte de laatste afbetaling in de Duitse begroting. Onder het kopje Vereffende Buitenlandschulden stond ook 69,9 miljoen euro voor de Londoner Schuldenabkommen.

Duitsland werd tijdens de onderhandelingen over het Verdrag van Versailles gedwongen schuld te erkennen voor de oorlog. Het land moest de geallieerde landen een vergoeding betalen voor de opgelopen schade. De schuld werd in eerste instantie vastgesteld op 152 miljard goudmark.

Hitler

De betalingen leidden vrijwel direct tot opstand bij de Duitsers, die door de verliezen een enorme inflatie kenden. Toen de nationaal-socialistische regering van Adolf Hitler aan de macht kwam, kwam er langzaam een eind aan de herstelbetalingen, tot ze bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog helemaal gestaakt werden.

Na de oorlog onderhandelde de Bondsrepubliek Duitsland over het overnemen van de herstelbetalingen. In 1952 werden de betalingen hervat, maar over de periode tussen 1945 en 1952 zou pas worden betaald als de twee Duitslanden weer waren samengevoegd. Tot 1980 werd omgerekend zo'n 670 miljoen euro overgeboekt.

Verkocht

Toen in de jaren negentig de BRD en de DDR samengingen, werd er ook weer gesproken over afbetaling van het laatste stuk, zo'n 125 miljoen euro. Vanaf 1996 werd er weer betaald.

Saillant detail is dat de 69,9 miljoen euro die zondag wordt betaald niet naar de oude tegenstanders van keizer Wilhelm gaat, maar naar private investeerders. Dat komt omdat men in de jaren tachtig meende dat de Duitse hereniging zou uitblijven en de waardepapieren werden verkocht, vaak als historisch curiosum aan verzamelaars.

Duitsland zegt desalniettemin negentig procent van de schuldeisers te hebben achterhaald en de laatste financiële verplichting van de Eerste Wereldoorlog daarom zondag, op de twintigste verjaardag van de Deutsche Wiedervereinigung, te kunnen voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl