Noodgedwongen uitstel van executies VS

time icon Aangepast

In de VS is een aantal executies uitgesteld wegens een tekort aan een stof die gebruikt wordt voor dodelijke injecties. Volgens de enige Amerikaanse fabrikant ligt de productie zeker tot januari stil. Er is een tekort aan grondstoffen voor de stof.

De stof, natriumthiopental, brengt de terdoodveroordeelde onder narcose. De staten die de injectie toepassen, proberen er nu in het buitenland aan te komen. Het middel is echter lastig te verkrijgen.

Het gebruik van een andere stof kan juridische gevolgen hebben. Aan het gebruik van natriumthiopental als grondstof voor dodelijke injecties zijn veel juridische procedures vooraf gegaan. Het gebruik van een ander narcosemiddel is volgens de wet strafbaar.

In de wacht

Er zijn 35 staten afhankelijk van de grondstof voor de dodelijke injectie. Een aantal staten zet noodgedwongen een aantal terdoodveroordeelden in de wacht. In Oklahoma wacht een veroordeelde al een maand op zijn executie, in Kentucky moet een gouverneur twee doodvonnissen uitstellen en California heeft morgen een executie gepland staan die geen doorgang kan vinden.

De enige fabrikant in de VS, Hospira Inc. in Lake Forest in de staat Illinois, zegt dat het probleem ligt bij de grondstofleveranciers en dat een nieuwe voorraad op zijn vroegst pas in januari voorhanden is. In totaal hebben negen staten zeventien executies gepland staan tussen nu en januari.

Gecombineerde drug

Natriumthiopental is een snelwerkend narcosemiddel waardoor de toegediende het volledige bewustzijn verliest. Het is een lichtgeel poeder dat dient te worden opgelost in water. Het wordt ook gebruikt om terminaal zieke mensen te helpen bij euthanasie en in uitzonderlijke gevallen om dieren te laten inslapen.

Hospira Inc. levert ook de twee andere grondstoffen voor de dodelijke gecombineerde drug. De veroodeelde krijgt eerst natriumthiopental toegediend. Vervolgens treedt de spierverslapper pancuronium brominde in werking die ervoor zorgt dat de longen ermee ophouden. Tenslotte wordt de stof kaliumchloride toegediend, een zout dat van nature in het lichaam voorkomt, maar bij een te hoge of te lage dosering ervoor zorgt dat het hart ermee stopt.

STER Reclame