China houdt vast aan eenkindbeleid

time icon Aangepast

China houdt vast aan het eenkindbeleid. Dat zegt de voorzitter van de commissie Nationale Bevolking en Gezinsplanning. Peking stelde de maatregel precies dertig jaar geleden in.

"We zullen de komende decennia vasthouden aan het familiebeleid", zei de voorzitter volgens de door de staat gerunde krant China Daily. "Namens de commissie spreek ik mijn diepe dankbaarheid uit aan allen, het volk in het bijzonder, voor het steunen van deze nationale maatregel." Naar schatting zijn door het beleid zo'n 400 miljoen geboorten voorkomen.

Sommigen hebben er bij Peking op aangedrongen om de strakgetrokken teugels wat te laten vieren. De opbouw van de Chinese bevolking is volgens critici scheef gegroeid. De groep werkende Chinezen is aan het vergrijzen. Daardoor heeft China moeite om te concurreren op het gebied van productie. Sommige bedrijven hebben hun activiteiten naar andere landen verplaatst.

Geadopteerd

Het familiebeleid beperkt Chinese stellen meestal tot een kind, want de regel geldt niet voor iedereen. Als de ouders bijvoorbeeld zelf allebei enig kind waren of wanneer ze op het platteland wonen, zijn de regels wat soepeler. Daarnaast kunnen volgens critici rijke gezinnen ambtenaren omkopen, zodat ze meer kinderen mogen krijgen.

Omdat ouders liever een jongetje dan een meisje willen, laten sommige paren meisjesfoetussen weghalen. Ook worden jonge meisjes soms door de ouders achtergelaten. Van hen worden duizenden geadopteerd door buitenlanders.

STER Reclame