De branden van vannacht bij een Moluks centrum in Hoogeveen en bij de Molukse kerk Nijverdal hebben onder Molukkers onrust veroorzaakt. Dat heeft president John Wattilete van de Molukse regering in ballingschap gezegd. Hij roept de Molukkers in Nederland op, om rustig te blijven en het politie-onderzoek af te wachten.

Het is nog onduidelijk of de branden zijn aangestoken. Wel staat vast dat iemand heeft geprobeerd brand te stichten in een Moluks gebouw in Assen. Volgens president Wattilete houdt de Molukse gemeenschap alle centra en kerken vanaf nu extra in de gaten.

Wattilete liet doorschemeren dat de brandstichtingen te maken zouden kunnen hebben met het komende bezoek van de Indonesische president Yudhoyono aan Nederland. De Molukkers willen rond zijn bezoek acties en een manifestatie organiseren.

De politie onderzoekt of er verband is tussen drie gevallen van brand en brandstichting bij Molukse instellingen afgelopen nacht. In Nijverdal en Hoogeveen brak vannacht brand uit in een kerk en een gemeenschapshuis.

Bij een Moluks centrum in Assen werd een poging tot brandstichting gedaan. Er zijn geen slachtoffers gevallen. De politie heeft nog geen idee wat de motieven zijn.

STER reclame