Bij de parlementsverkiezingen in Venezuela is de oppositie erin geslaagd meer dan eenderde van de zetels te verwerven. Daarmee wordt de macht van president Chavez beperkt.

De socialistische partij van Chavez houdt wel de meerderheid, maar hij heeft een tweederde meerderheid nodig om belangrijke wetten versneld door het parlement te kunnen krijgen en rechters in het Hooggerechtshof te benoemen.

Boycot

De socialistische partij had bijna alle zetels, omdat de oppositie de vorige verkiezingen boycotte. In Venezuela is veel onvrede over de recessie, de hoge inflatie en de toenemende misdaad.

Volgens de eerste uitslagen heeft het kamp rond Chavez negentig zetels behaald, tegen 61 zetels voor de oppositie. Er zijn nog veertien zetels te verdelen.

Chavez had minstens 110 van de 165 zetels moeten bemachtigen om grondwetswijzigingen eenvoudig te kunnen doorvoeren. Om dat te voorkomen hadden tientallen oppositiepartijen de krachten gebundeld.

Campagne

Chávez noemde de parlementsverkiezingen een keuze tussen zijn "socialistische revolutie" en de belangen van welgestelden en de VS. In de campagne beloofde de president de introductie van voordelige creditcards en kortingen op zaken als wasmachines en tv-toestellen.

Kandidaten van de oppositie benadrukten de afgelopen weken dat democratie en vrijheid op het spel staan. Het parlement heeft de afgelopen vijf jaar de orders van de president uitgevoerd, zeggen deze partijen.

STER reclame