NOS NieuwsAangepast

'Ook misbruik op Belgische prinsenschool'

In België hebben zich de laatste twee weken nog eens 52 slachtoffers van seksueel misbruik bij justitie gemeld. Ze zeggen dat ze zijn misbruikt binnen de kerk of binnen hun familie.

Twee weken geleden presenteerde de commissie-Adriaenssens haar rapport over seksueel misbruik in de kerk. De commissie had 475 klachten ontvangen.

'Prinsenschool'

Een van de nieuwe gevallen speelde op de abdijschool van Zevenkerken bij Brugge. Daarop zaten de prinsen Filip en Laurent en veel andere kinderen van de Belgische adel.

Meerdere oud-leerlingen zeggen in de krant De Standaard dat zij en anderen in de jaren tachtig jarenlang op de school zijn misbruikt. "Alleen al in mijn klas waren er verschillende slachtoffers. Een vijftal denk ik", zegt een van hen. "De dader heeft er achttien jaar gewerkt. Ik denk dat het geen overdrijving is te spreken van tientallen slachtoffers."

De pater rector van de school geeft toe dat er klachten waren over de man en dat hem toen is verzocht "stante pede" te gaan. Een van de slachtoffers is verbijsterd daarover. "De school heeft een criminele pedofiel zomaar laten vertrekken."

Doofpot

De misbruikte man noemt het een doofpotaffaire. "Het was een publiek geheim. Eigenlijk wist iedereen wat er aan de hand was. Als ze het niet gezien hebben, dan is dat alleen maar omdat ze het niet wilden zien."

"Er is zelfs een leraar het kantoortje binnengewandeld, terwijl ik daar stond zonder kleren. Hij is gewoon vertrokken zonder iets te zeggen."

De dader is later bij een ongeval zwaar invalide geraakt en "kan dus niemand nog kwaad doen", maar de slachtoffers eisen dat het bestuur van de school alsnog zijn conclusies trekt en opstapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl