CDA-senator Rob van de Beeten denkt dat het CDA zijn positie als middenpartij verspeelt als er een kabinet komt met de VVD en gedoogsteun van de PVV.

In TROS-Kamerbreed zei hij dat hij bang is dat het CDA zich voor langere tijd opsluit in een rechts blok. Hij denkt dat het CDA zich dan ook aanpast aan het denken van Wilders.

"We staan op een kruispunt. Als de partij op het congres zegt: we willen dit, dan wordt gekozen voor een andere richting dan we de afgelopen honderd jaar hebben gevolgd."

Volgens Van de Beeten heeft het CDA geen eigen denkkracht meer en zat het verkiezingsprogramma al "te dicht op de VVD".

Druk

Van de Beeten liet zich al eerder kritisch uit over de gesprekken met de VVD en de PVV. Hij vindt dat bij de onderhandelingen ook het staatsrecht met voeten is getreden. Daarmee doelde hij op de druk die op de dissidente Kamerleden is uitgeoefend.

Volgens hem is het een staatsrechtelijke zonde dat van hen is geëist dat ze zich neerleggen bij de uitspraak van het CDA-congres.

Dat congres zal worden gehouden op de eerste zaterdag nadat de onderhandelaars hun akkoord hebben bekendgemaakt. Gisteren bleek dat minister Hirsch Ballin spreektijd heeft aangevraagd omdat hij zich "zorgen maakt over de toekomst van de partij".

STER reclame