Het Rijksmuseum in Amsterdam wil het vuurwapen waarmee Volkert van der G. in 2002 Pim Fortuyn vermoordde, opnemen in de collectie. Het museum heeft het Openbaar Ministerie gevraagd het pistool ter beschikking te stellen.

Het Rijksmuseum wil het graag aan zijn collectie toevoegen om te bewaren voor het nageslacht. Het museum benadrukt de museale waarde van dergelijke relikwieën, zoals bijvoorbeeld het beulszwaard waarmee Johan van Oldenbarneveldt in de 17e eeuw is gedood.

Harde klap

Directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes noemt het vuurwapen een symbool voor een belangrijk moment in de geschiedenis. "Geschiedenis is wat het is en wij hebben dat te tonen, te bewaren en door te vertellen. Om die reden heb je dit soort objecten gewoon nodig."

"De moord op Fortuyn had destijds zo'n ongelooflijke commotie in de hele aanloop ernaartoe, waarbij de persoon Fortuyn symbool stond voor een ongekende en ongelooflijke onvrede in Nederland", aldus Pijbes. "Daar kwam letterlijk met een harde klap een eind aan."

Geen bezwaar

Het OM is bereid het wapen over te dragen aan het museum op voorwaarde dat de nabestaanden van Fortuyn ermee instemmen.

Marten Fortuyn, de broer van Pim, heeft al laten weten geen bezwaar te hebben: "Dit bevestigt dat mijn broer geschiedenis heeft geschreven; of in ieder geval zijn moordenaar. Ik zou wel even de veer eruit halen, als ik het museum was."

Als het pistool naar het museum gaat, wordt het eerst onklaar gemaakt door het elektronisch dicht te lassen of te vullen met lood.

STER reclame