Schrijver Godfried Bomans verbaasde zich er vroeger vaak over dat Johan Cruijff na een wedstrijd gewoon met zijn medespelers van het veld liep en niet opsteeg om over de tribunes heen aan de einder te verdwijnen.

"Cruijff doet in zoverre aan een engel denken dat ook een engel niet aan de zwaartekracht onderhevig is", schreef hij in 1971 in Elseviers Weekblad.

"De bekoring van Cruijff zit hier in dat men in een elftal krombenige kluitenjongens een balletdanser ziet verschijnen, die tussen al die hollende en trappende lijven gewichtloos voortzweeft en iets met de bal doet dat niemand meer kan volgen en gewoonlijk in het doel eindigt."

Cruijffs eigen plekje in de ruimte

Het blijken profetische woorden van Bomans, want Cruijff heeft een eigen plekje gekregen in de ruimte. Een planetoïde, die tot voor kort als nummer 14282 bekendstond, heet voortaan 'Cruijff', als eerbetoon aan de legendarische voetballer, voormalig coach van Ajax en FC Barcelona, en huidige bondscoach van Catalonië.

Initiatiefnemer is Carl Koppeschaar, Haarlems wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van Kennislink. De Internationale Astronomische Unie heeft zijn voorstel - traditioneel tijdens Volle Maan - op 23 september 2010 bekrachtigd.

Tussen Mars en Jupiter

Planetoïde Cruijff beweegt zich op een afstand van 432 miljoen tot 477 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. De diameter van planetoïde Cruijff bedraagt naar schatting 9 kilometer. De naar de legendarische voetballer vernoemde ruimterots draait in vijf jaar, drie maanden en achttien dagen om de zon.

Soms botst een planetoïde op de aarde en vormt dan een bedreiging voor het leven. Zo maakte 65 miljoen jaar geleden de inslag van een kilometersgrote planetoïde een einde aan het tijdperk van de dinosauriërs.

Hoewel van zo'n kwart miljoen planetoïden de banen goed bekend zijn, draagt minder dan tien procent van deze planetoïden ook een naam. Het is aan de ontdekkers om 'hun' object te 'dopen' - iets dat vaak op voordracht van derden gebeurt.

Cruijff naast Bican en Puskás

Johan Cruijff is na Josef 'Pepi' Bican, speler van het Oostenrijkse 'Wunderteam' uit de jaren '30, en Ferenc Puskás de derde voetballer die aan de hemel is vereeuwigd.

Er zijn nu 22 sportkampioenen als planetoïde vernoemd. Daaronder ook de Belgische tenniskampioenen Justine Henin en Kim Clijsters. Johan Cruijff is de eerste Nederlandse sportkampioen met een planetoïde.

STER reclame