NOS NieuwsAangepast

Recordbedrag voor jas zeeheld Van Speijk

Een stukje jas van oud-kapitein en historisch figuur Jan van Speijk is voor een buitengewoon hoog bedrag geveild bij Christie's, het grootste veilinghuis ter wereld. Het stukje textiel ging voor 6.250 euro onder de hamer, bijna twintig keer meer dan de geschatte waarde.

In 1831 besloot de Hollandse kapitein Van Speijk zijn eigen schip op te blazen, in plaats van zich over te geven aan een meute Belgische opstandelingen. Daarbij kwamen 28 van zijn 31 bemanningsleden, hijzelf en een onbekend aantal aanvallers om het leven. Dat deed hij met de woorden: "Dan liever de lucht in!"

De zelfopoffering van Van Speijk maakte hem in een klap tot Hollandse held. Er werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd en koning Willem I bepaalde dat de Nederlandse marine altijd een schip zou hebben met de naam 'Van Speijk'.

Stukje geschiedenis

Het klapstuk was niet afkomstig van de jas waarin de kapitein zichzelf opblies. Op 4 februari 1831 schonk hij zijn jas aan de marinier in opleiding W.A. van Gelder.

Toen Van Speijk een dag later stierf, wist Van Gelder dat hij een stukje geschiedenis in handen had. Hij knipte een donkergroene reep vilt uit de jas en bevestigde deze met twee lakzegels op een brief waarin hij de geschiedenis van het lapje stof vastlegde.

Het Van Speijk-stuk maakte deel uit van een tweedaagse veiling, waarin ook veertig bezittingen uit de boedel van Charlie Chaplin werden geveild. Ook hier werden fors hogere opbrengsten gehaald dan verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl