NOS NieuwsAangepast

Reding: Geen excuus vergelijking WOII

Door correspondent Chris Ostendorf, Straatsburg

Europees commissaris Reding heeft in Straatsburg opnieuw duidelijk gemaakt dat zij niet zal tolereren dat Frankrijk de Europese regels met voeten treedt, als het gaat om het uitzetten van Roma-zigeuners. Ook gaf ze aan geen spijt te hebben van haar vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog.

De Europese commissie verdenkt Frankrijk ervan Roma zigeuners te discrimineren, door ze massaal op te pakken en het land uit te zetten. Roma hebben net als alle andere Europese burgers het recht om vrij te reizen binnen de Europese Unie.

De Europese Commissie doet momenteel onderzoek naar het Franse beleid en verwacht volgende week te kunnen beslissen of Frankrijk voor de Europese rechter moet verschijnen.

Woede

De Luxemburgse Eurocommissaris Reding heeft zich de woede van de Franse President Sarkozy op de hals gehaald, door een vergelijking te maken met de Tweede Wereldoorlog.

In Straatsburg maakte Reding nog eens duidelijk dat zij geen spijt heeft van haar woorden en dat ze ook geen excuses maakt aan de Franse president. Ze heeft alleen gezegd dat het haar spijt dat haar woorden "verkeerd zijn geïnterpreteerd".

Speciale verantwoordelijkheid

Ze neemt niets van haar woorden terug. Sterker nog, de commissaris legt uit dat zij als Luxemburger een speciale verantwoordelijkheid voelt voor de behandeling van Roma.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle Roma zigeuners uit Luxemburg op transport gezet. Juist met deze geschiedenis op het netvlies, houdt commissaris Reding vol dat zij terecht kritiek heeft op de instructie van Sarkozy om Roma met prioriteit op te pakken en uit te zetten.

Frankrijk heeft uit de omstreden instructie inmiddels het woord Roma geschrapt. Volgende week zal moeten blijken of dat voldoende is om aan een rechtszaak voor het Europese hof van justitie te ontkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl