NOS NieuwsAangepast

Geen duidelijke coalitie in Zweden

Na de verkiezingen van gisteren is het onduidelijk hoe de nieuwe Zweedse regering eruit gaat zien. De centrumrechtse coalitie van premier Reinfeldt verloor haar meerderheid in het parlement.

Reinfeldt ziet wel wat in een samenwerking met De Groenen, maar die partij voelt niets voor een samenwerking met de centrum-rechtse partijen. De leider van de Groenen, Peter Eriksson, heeft een verzoek van Reinfeldt al afgewezen.

Een ander kopstuk van de partij, Maria Wetterstrand, liet afgelopen nacht al weten niet erg veel te voelen voor een samenwerking met rechts.

"Ik kan me niet voorstellen dat we een regering gaan steunen die niet eens een klimaatbeleid heeft", zei Wetterstrand.

Geschiedenis

De centrum-rechtse alliantie van Reinfeldt won de parlementsverkiezingen, maar raakte de absolute meerderheid kwijt. De alliantie won volgens de voorlopige uitslagen 172 van de 349 zetels.

Dat komt onder meer door de opkomst van de extreemrechtse Zweden-Democraten, die met bijna zes procent van de stemmen voor het eerst in het parlement komen.

"We hebben vandaag geschiedenis geschreven, dat is fantastisch", zei partijleider Jimmie Akesson.

Zijn partij zet zich af tegen het liberale Zweedse immigratiebeleid en bestempelt de islam als grootste na-oorlogse bedreiging voor het land.

Eerste keer

Reinfeldt heeft herhaald dat hij niet met de Zweden-Democraten wil regeren. Als het de alliantie lukt opnieuw een regering te formeren, is het de eerste keer dat een centrum-rechtse coalitie mag doorregeren.

De rood-groene oppositie, waaronder de sociaal-democraten, haalde 157 van de 349 zetels in parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl