De parlementsverkiezingen in Zweden zijn gewonnen door de centrum-rechtse regeringspartijen van premier Reinfeldt.

De partijen die zijn verenigd in de Alliantie voor Zweden krijgen 49,3 procent van de stemmen.

Daarmee komen ze net iets te kort voor de absolute meerderheid in de Riksdag. Ze halen 172 zetels, terwijl 176 zetels nodig zijn voor een meerderheid. De Rood-Groene oppositie krijgt nu 43,6 procent van de stemmen en verliest daarmee 2,5 procent.

Anti-immigratiepartij

De nieuwe rechts-populistische partij Zweden-Democraten is erin geslaagd boven de kiesdrempel van vier procent uit te komen. De partij zou kunnen rekenen op bijna zes procent, oftewel twintig zetels.

De anti-immigratiepartij zal voor het eerst vertegenwoordigers krijgen in het parlement. Samenwerking met één van beide coalities lijkt voorlopig uitgesloten. Zowel centrum-rechts als Rood-Groen heeft voor de verkiezingen duidelijk gemaakt niet te willen samenwerken met de Zweden-Democraten.

Onzeker

Een woordvoerder van de grootste regeringspartij, de Gematige Uniepartij of Moderaterna van premier Reinfeldt, heeft gezegd dat "als deze uitslag blijft staan, we een onzekere situatie zullen hebben".

Als het de Alliantie voor Zweden lukt opnieuw een regering te formeren, is het de eerste keer dat een centrum-rechtse coalitie mag doorregeren.

STER reclame