In Spanje groeit het verzet tegen stierenvechten. Uit onderzoek blijkt dat nog maar 28 procent van de Spanjaarden is geïnteresseerd in het stierenvechten. Dertig jaar geleden juichte de helft van de ruim 46 miljoen Spanjaarden het stierenvechten nog toe.

De deelstaat Catalonië voerde deze zomer al een verbod in op stierenvechten. Ook op de Canarische Eilanden, die bij Spanje horen, is het vechten met stieren al sinds 1991 verboden.

Tordesillas

Bij het jaarlijkse stierenvechten in het dorp Tordesillas, ten noordwesten van Madrid bij de stad Valladolid, werd dit jaar massaal gedemonstreerd tegen het bloederige spektakel. De demonstranten vinden dat er een einde moet komen aan de, in hun ogen, barbaarse gevechten met stieren.

De inwoners van Tordesillas willen liever geen pottekijkers bij hun 'Toro de la Vega'. Ze organiseren het stierenfeest al sinds de 16e eeuw. Het feest in Tordesillas is omstreden, de inwoners weten dat ook. Toch begrijpen veel van hen de kritiek op het feest niet.

"Als je hier niet van houdt, kom dan niet", zegt een dorpbewoner die voor het stierenvechten is. "Ik houd zelf niet van de bioscoop en ga nooit. Er zijn belangrijker dingen in Spanje die we maar eerst moeten oplossen."

Verborgen camera

Correspondent Rop Zoutberg ging kijken in het Spaanse dorp. Delen van zijn reportage zijn gefilmd met een verborgen camera, omdat filmen niet is toegestaan en journalisten bij de gevechten doorgaans worden geweerd.

Bekijk de reportage van Rop Zoutberg aan de rechterkant van deze pagina. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

STER reclame