NOS NieuwsAangepast

Belgische bisschoppen rollend over straat

Door correspondent Wessel de Jong, Brussel

De Belgische bisschoppen zijn ernstig verdeeld over hun eigen reactie op het seksuele misbruik binnen de kerk. Maandag kondigden de bisschoppen een centrum aan, dat de slachtoffers moet opvangen van seksueel misbruik in een pastorale relatie.

De drie bisschoppen die het centrum presenteerden maakten toen nog een eensgezinde indruk. Dat is alleen maar buitenkant gebleken.

De persconferentie waarop het centrum werd gepresenteerd, is door bisschop Guy Harpigny van het Waalse Tournai (Doornik) als een 'gemiste kans' bestempeld.

Mea Culpa

De aartsbisschop van België André-Jospeh Léonard had wat hem betreft een echt 'mea culpa' moeten slaan. Maar hij zou daarvoor te bang zijn geweest volgens de bisschop van Tournai. Meteen verspreidde Léonard een persmededeling dat een dergelijke schuldbekentenis helemaal niet nodig was.

Ook de derde bisschop die maandag achter de tafel zat, bisschop Johan Bonny van Antwerpen, liet weten, in scherpe bewoordingen, dat hij het oneens was met zijn Franstalige collega. Léonard en Bonny zijn van mening dat de kerk al schuld bekend heeft. En wel direct na het begin van de affaire-Vangheluwe.

Dat was de bisschop van Brugge die in april moest aftreden doordat bekend werd, dat hij jarenlang zijn neefje had misbruikt, al vanaf diens vijfde jaar. Volgens de christen-democratische senator Rik Torfs, die ook hoogleraar kerkrecht is aan de universiteit van Leuven, is er sprake van een schisma in het Belgische bisschoppencollege.

Volksopstand

Er zijn grote tegenstellingen tussen de jongere bisschoppen die beseffen dat de kerk moet vernieuwen en de bisschoppen die strak willen vasthouden aan de conservatieve lijn van Rome. Tot de laatste groep behoort ook de aartsbisschop van België, Léonard.

Begin dit jaar volgde Léonard kardinaal Danneels op als leider van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De altijd zeer gerespecteerde Danneels is in de recente affaires van zijn voetstuk gevallen. Uit, wat de 'Danneels tapes' zijn gaan heten, is duidelijk geworden dat hij de zaak-Vangheluwe stil heeft willen houden.

Dat is hem in België zeer kwalijk genomen. Senator Torfs zegt tegen het NOS Radio 1 Journaal dat in de Belgische kerk 'een volksopstand is uitgebroken' als gevolg van de ongelukkige reacties van de bisschoppen op alle affaires.

Beluister hier het volledige interview

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl