NOS NieuwsAangepast

Mexico 'viert' 200 jaar onafhankelijkheid

Mexico viert 200 jaar onafhankelijkheid van de vroegere koloniale overheerser Spanje. De regering spendeert meer dan 200 miljoen dollar aan de festiviteiten van vanavond, maar een grote meerderheid van de Mexicanen vindt dat er niets te vieren valt.

Werkloosheid, corruptie en het geweld van de drugsoorlog zijn de voornaamste redenen dat acht op de tien Mexicanen niet zitten te wachten op een breed uitgemeten - en vooral dure - viering.

Stil

Symbool voor de smet op deze viering is het monument van honderd meter hoog, dat de regering speciaal voor deze dag liet bouwen. De bouw kent echter vertraging en is naar alle waarschijnlijkheid ook volgend jaar op de Onafhankelijkheidsdag nog niet voltooid.

In de stad Morelia zal het vanavond stil blijven. Twee jaar geleden op deze dag werd de stad opgeschrikt door een aanslag. Drugsbaronnen lieten bommen ontploffen onder de feestende menigte, waarbij acht doden vielen.

'De Schreeuw'

Op 15 september in het jaar 1810 gaf de priester Miguél Higaldo met 'de schreeuw' - driemaal 'Viva Mexico!' - het startsein voor de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Hij deed de oproep de Spanjaarden eruit te gooien.

In juli 1811 werd hij geëxecuteerd door de Spaanse overheersers, maar zijn wens werd gehoord. Het verlangen naar onafhankelijkheid werd door de Mexicanen overgenomen.

Vanavond om twaalf uur zal 'de schreeuw' (el grito) weer klinken, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de meeste Mexicanen zullen meeschreeuwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl