VOC-schatten terug naar Australië

Aangepast op

Nederland geeft VOC-schatten terug aan Australië. Het zijn zilveren munten en andere voorwerpen uit de wrakken van vier VOC-schepen die voor de kust van Australië vergingen.

Onder de schepen is ook het vlaggenschip van de VOC, de 'Batavia', dat in 1629 verging. Het schip was met zilveren munten en zandsteen voor een nieuwe stadspoort onderweg naar Batavia in Nederlands-Indië, het tegenwoordige Jakarta.

Ook de andere schepen waren onderweg naar de koloniën, maar voeren te ver door. De reis eindigde voor de verradellijke kust van West-Australië. Naast de Batavia, het eerste schip dat voor die kust verging, gaat het om de Vergulde Draeck (vergaan in 1656), de Zuytdorp (1712) en de Zeewijk (1727).

Losse voorwerpen

Duikers haalden de voorwerpen in de tweede helft van de vorige eeuw naar boven.

De collectie werd in 1972 verdeeld, maar Nederland en Australië vinden dat nu achterhaald. "Een archeologisch vondstcomplex houden we in principe bijeen en in de buurt van de oorspronkelijke vindplaats", legt Andrea Otte van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed uit.

"Een stel losse voorwerpen vertellen ons niet zoveel over het verleden. De grootste waarde heeft de collectie als deze als één geheel bestudeerd kan worden."

Tentoonstelling

De vondsten zullen nu naar een museum in Freemantle gaan, waar de overige vondsten al zijn gehuisvest.

De voorwerpen zullen voordat ze naar de andere kant van de wereld gaan nog te zien zijn op een kleine tentoonstelling bij de replica van de Batavia in Lelystad. Die duurt tot 28 oktober.

Ook zijn de objecten gefotografeerd en zullen ze binnenkort op internet worden gezet.