NOS SportAangepast

Oranje grijpt naast WK-goud

De Nederlandse hockeysters zijn hun wereldtitel kwijt. In de WK-finale in Rosario verloor de titelverdediger met 3-1 van gastland Argentinië.

Zes keer werd Oranje wereldkampioen; voor Argentinië is het de tweede titel, na die van 2002. Argentinië won dit jaar ook al de vorige drie duels met Oranje, waaronder de Champions Trophy-finale.

Na een bloemetje voor vedette Luciana Aymar, die haar 300ste interland speelde, en tranen bij de Argentijnsen tijdens het volkslied begon de thuisploeg voor 12.000 uitzinnige fans gedreven aan de wedstrijd. Bondscoach Herman Kruis had vooraf zijn elftal gewaarschuwd voor het eerste kwartier van de finale, maar juist in die periode de huidige olympisch kampioen het duel uit handen. Na acht minuten was het al 2-0 via de volkomen vrijstaande Carla Rebecchi, die voor Maartje Paumen was gekropen, en Noel Barrionuevo, die de eerste de beste strafcorner benutte.

Gehaast

Nederland leek rijp voor de sloop, maar nadat de Argentijnse storm wat was gaan liggen, trok de ploeg langzaam het initiatief naar zich toe. Het spel was echter zo gehaast en onnauwkeurig dat Oranje nauwelijks in de cirkel kwam.

Acht minuten na rust pushte Paumen Oranje's tweede strafcorner snoeihard binnen: 2-1. Alles leek weer mogelijk, maar defensief geschutter deed Nederland de das om. Joyce Sombroek redde nog bij een prachtige Argentijnse aanval, maar was kansloos toen Soledad Garcia de bal tegen de paal knalde en Rebecchi uit de rebound scoorde.

Toen ook de derde (een variant via Kim Lammers) en vierde corner, die door doelvrouw Belen Succi met een geweldige redding onschadelijk werd gemaakt, niets opleverden, was het duel beslist. Argentinië werd door ze eindzege het eerste land dat in één jaar zowel de Champions Trophy (ook al ten koste van Nederland) als de wereldtitel in de wacht sleept.

Efficiënter

"Wij hebben qua veldspel de wedstrijd gedomineerd, zoals wel vaker tegen Argentinië, maar daar heb je geen reet aan", reageerde de aangeslagen aanvoerster Janneke Schopman, die bij het WK haar interlandloopbaan afsloot en de laatste vier confrontaties met de Zuid-Amerikaanse toploeg verloren had zien gaan.

"Aan Argentijnse kant viel bijna elke bal binnen, ontzettend frustrerend", foeterde de verdedigster. "Zij zijn gewoon efficiënter dan wij. Op termijn kan ik hier misschien vrede mee hebben, nu nog niet."

Schopman maakte zich erg kwaad over het zwakke begin van Oranje. "Ik weet niet hoe dat kon. We wilden zo graag, maar lieten het toch gebeuren. Bij het eerste doelpunt stond volgens mij de helft van het team niet op te letten. Ik weet niet of dat door de indrukwekkende sfeer kwam, maar ik denk het niet."

Topscorerstrofee

Paumen mocht als schrale troost na afloop van het toernooi de topscorerstrofee in ontvangst nemen. De strafcornerspecialiste van Oranje maakte in totaal elf doelpunten. De Argentijnse Luciana Aymar mocht zich de beste speelster van het toernooi noemen en de Engelse Beth Storry kreeg het predicaat beste doelvrouwe opgeprikt. De prijs voor grootste talent ging naar de 15-jarige Rani Rampal uit India.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl