PVV-leider Geert Wilders heeft in een speech zijn steun betuigd aan de strijd tegen de bouw van een islamitisch centrum in de buurt van het World Trade Centre in New York. Bij het protest bij Ground Zero waren zo'n duizend demonstranten. Wilders begon zijn speech door te roepen "No mosque here" (geen moskee hier), wat door het publiek werd overgenomen.

Tijdens zijn twintig minuten durende speech zei hij onder meer dat als New York niet tolerant zou zijn, de stad op Mekka zou lijken. "Ik ben hier om een lijn te trekken, hier op deze heilige plaats."

Provocatie

De PVV-leider zei dat er "al genoeg moskeeën in New York zijn". Hij maakte bezwaar tegen de plaats waar het islamitische ontmoetingscentrum moet komen. "Het is een provocatie en een vernedering."

Hij vindt dat een dergelijk centrum ter bevordering van begrip tussen verschillende geloven meer op zijn plaats is in Mekka dan in New York. "In Saudi-Arabië is het onmogelijk om kerken, synagoges of tempels te bouwen. Dus waarom zouden wij dat wel toestaan?"

Schade

Wilders haalde de Amerikaanse president Lincoln aan, die zei dat "zij die vrijheid weigeren aan anderen, het zelf niet verdienen". Maar een tolerante samenleving "is geen suïcidale samenleving", zei Wilders. "Het kan intolerantie niet tolereren en overleven."

"De islam brengt de wereld al eeuwenlang schade toe. En dat moet stoppen", aldus Wilders.

In de buurt van Ground Zero in New York was veel politie op de been vanwege de protestbijeenkomst waaraan Wilders meedeed. Niet ver van de plaats van het protest werd door voorstanders van het centrum gedemonstreerd.

STER reclame