Geert Wilders heeft een punt, maar kiest voor de verkeerde methodes om zijn gelijk te halen. Dat zegt de Britse oud-premier Tony Blair in een gesprek met correspondent Arjen van der Horst.

"Een van de problemen met iemand als Wilders is dat zijn denkbeelden mensen zullen raken", legt Blair uit. "Mensen als ik moeten dan zeggen: ja, het klopt dat je extremisme hebt dat zich op de islam beroept. Dat moet je erkennen en bestrijden."

"Maar je moet niet alle moslims stigmatiseren en over één kam scheren. Je moet juist samenwerken. Je moet met de gematigden van alle geloven de extremisten bestrijden."

Dominee

Als voorbeeld noemt Blair de Amerikaanse dominee Terry Jones, die overweegt korans te verbranden bij de herdenking van 9/11. "Hij is christen, maar vertegenwoordigt niet het christendom. Hij vertegenwoordigt mij noch de honderden miljoenen andere christenen die respect willen tonen voor de islam."

"Ik ben voor de vreedzame coëxistentie van religies, niet voor stigmatisering of demonisering."

Blair noemt ook een voorbeeld uit zijn eigen land. "Er is absoluut een band tussen extremisme en de islam. Maar die is er ook tussen extremisten in Noord-Ierland en het christendom."

Niet buitensluiten

In het gesprek zegt Blair het te betreuren dat Wilders in eerste instantie Groot-Brittannie niet in mocht om zijn film 'Fitna' te vertonen. "Ik ga in principe liever de discussie met iemand aan dan dat ik hem buitensluit. Zo hoort het in de wereld niet te gaan."

STER reclame