Veel slachtoffers van misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in België waren niet ouder dan vier jaar. In sommige gevallen ging het zelfs om peuters van twee. Tot die conclusie (pdf) komt de onderzoeksgroep onder leiding van kinderpsychiater Adriaenssens die onderzoek deed naar het misbruik in opdracht van de kerk.

Adriaenssens verzamelde zo'n driehonderd gevallen van kindermisbruik. Volgens hem was er bijna geen bisdom of kostschool in België waar geen misbruik plaatsvond. Vooral in de jaren zestig kwam het vaak voor.

De onderzoeksteam kon hun werk niet afmaken, omdat de Belgische politie tien weken geleden bij een inval alle dossiers in beslag nam, uit angst dat de kerk een doofpot wilde creëren. Deze week oordeelde de rechter dat die inval onrechtmatig was.

Zelfmoord

Volgens Adriaenssens konden slachtoffers nauwelijks op hulp rekenen. "Ze wisten dat de dader machtig was en zij niet geloofd zouden worden", zegt hij.

Een meisje die het misbruik bij een bisschop meldde, kreeg te horen: "Negeer hem maar, dan houdt het wel op".

Zeker dertien misbruikslachtoffers pleegden later zelfmoord. Zes anderen deden daar een poging toe.

Geen doofpot

Adriaenssens onderzocht ook of er sprake was van een doofpot. Volgens hem is daar geen sprake van.

Het misbruik nam af in de jaren tachtig omdat er toen minder geestelijken kwamen en zij minder met het onderwijs van doen hadden.

De helft van alle verdachten zijn inmiddels al overleden. In veel andere zaken is het misbruik verjaard.

STER reclame