1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Wilders: nog veel knopen doorhakken

PVV-leider Wilders denkt dat er nog wel flink wat knopen moeten worden doorgehakt in de formatie. Na een gesprek met informateur Tjeenk Willink zei hij erop te vertrouwen dat VVD, CDA en PVV snel een akkoord kunnen sluiten, maar volgens hem klopt het niet dat de partijen er bijna uit zijn.

Over zijn toespraak zaterdag in New York wilde Wilders alleen zeggen dat die prachtig wordt. Hij is van plan zaterdag 11 september te protesteren tegen de bouw van een islamitisch centrum bij Ground Zero.

VVD-leider Rutte zei eerder vandaag dat hij zich geen zorgen maakt om de toespraak van PVV-leider Wilders in New York.

Fundamenteel anders

"Ik zit niet elke keer thuis aan de buis gekluisterd als de heer Wilders spreekt", zei Rutte na afloop van zijn bezoek aan informateur Tjeenk Willink. "Hij denkt fundamenteel anders over de islam dan VVD en CDA. Hij vindt het een ideologie en wij een godsdienst en daar hebben wij in juli afspraken over gemaakt", zei Rutte.

"Als Wilders de komende tijd te ver gaat in toespraken, dan zullen VVD en CDA daar hard afstand van nemen, maar daar moeten we een beetje ontspannen mee omgaan", aldus Rutte.

Rutte denkt niet dat de toespraak van Wilders invloed heeft op het verloop van de formatie. Rutte had zelfs het idee dat het eindverslag van Tjeenk Willink wel eens sneller kon komen. "Ik heb niet de indruk dat de timing van de informateur in beton gegoten is", zei Rutte.

Verhagen

In tegenstelling tot de VVD-politicus zal CDA-fractievoorzitter Verhagen wel volgen wat Wilders zegt in New York.

Verhagen benadrukte dat het Wilders vrij staat om te zeggen wat hij vindt. "Maar indien nodig zal ik er als minister van buitenlandse zaken en CDA-fractievoorzitter afstand van nemen, als ik het er niet mee eens ben", zei Verhagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl