Henk Grol sluit net als vorig jaar de WK judo af op de tweede plaats.

In Tokio moest hij in de finale in de klasse tot 100 kilogram de wereldtitel aan de Japanner Takamasa Anai laten. De nummer één van de wereldranglijst won op yuko.

Op zijn weg naar de eindstrijd had Grol eerst revanche genomen op Elco van der Geest, die hem in april in de EK-finale versloeg, en daarna op Maxim Rakov, die hem vorig jaar in de WK-finale de baas was. In beide toernooien verscheen Grol overigens geblesseerd op de tatami.

Daarna moest ook olympisch kampioen Naidan eraan geloven, maar in de finale, in het bomvolle Yoyogi-stadion, boorde Anai hem het goud door de neus.

"Er komt een moment en dan haal ik mijn gram", zei Grol. "Geloof me, als Grol fit blijft gaat hij de grote prijzen pakken. Mijn beste jaren komen nog, ik word echt een keer wereldkampioen."

Vuijsters strandt in herkansing

Grim Vuijsters slaagde er niet in een podiumplaats te bemachtigen in de klasse boven 100 kilogram. De zwaargewicht uit Goirle verloor in de herkansingen van de Egyptenaar Islam El Shehaby (ippon).

Vuijsters liep tijdens zijn eerste duel een nekblessure op. Het weerhield hem er niet van zijn duels met de Kirgiziër Joerii Krakovetskii en de Mexicaan Ramon Flores op ippon te beslissen, maar in de kwartfinales moest hij buigen voor de Fransman Matthieu Bataille.

Vuijsters, die klaagde over duizeligheid en vertelde op pijnstillers te vechten, had na die nederlaag nog kans op brons, maar El Shehaby had al na iets meer dan een minuut een vol punt te pakken.

Minuut stilte voor Anton Geesink

Op de eerste dag van de WK herdacht de internationale judogemeenschap met een minuut stilte in het Yoyogi stadion de onlangs overleden Anton Geesink.

De 76 jaar geworden Geesink genoot veel respect in de judowereld en vooral in Japan, waar hij nog altijd herinnerd wordt als de man die in 1964 in Tokio, in de olympische judofinale, local hero Akio Kaminaga van het goud hield.

Duizenden toeschouwers klapten beleefd toen een portret van Geesink-san op een tv-scherm verscheen. "Zonder Geesink, ook de eerste wereldkampioen zonder Japans paspoort, was judo misschien nu nog een Japanse sport en geen internationale", zei de voorzitter van de Japanse bond.

STER reclame