1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Kamer valt over Antillen-pensioen

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties een streep haalt door de verbeterde pensioenregeling die de Eilandsraad van Curaçao zichzelf heeft toegekend. Dat gebeurde daags voor het aantreden van een nieuwe raad op het eiland.

Zaterdag is de oude Eilandsraad na verkiezingen vervangen door een nieuwe raad.

Het besluit over de gunstiger pensioenregeling wekte veel ergernis in de Tweede Kamer, bleek in het laatste debat over de verzelfstandiging van Curaçao en Sint Maarten.

Geen pas

Staatssecretaris Bijleveld zei dat een goudomrande pensioenregeling geen pas geeft en zegde toe dat ze de regeling in dat geval zal vernietigen. Ze sluit echter niet uit dat het gaat om een correctie die hoort bij het overgaan van werken in deeltijd naar werken in voltijd.

Bijleveld zei dat de ontmanteling van de Antillen volgende maand gewoon kan doorgaan. Donderdag is in Den Haag de laatste en definitieve rondetafelconferentie over de staatkundige hervormingen in de West.

Nederland heeft vanwege die hervormingen 1,5 miljard aan schulden van de eilanden gesaneerd. Die schuldsanering moet ten goede komen aan zaken als het onderwijs en de sociale zekerheid op de eilanden.

Band met Nederland

Curaçao en Sint Maarten worden op 10 oktober van dit jaar landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Saba en Sint Eustatius (de 'BES-eilanden') worden een soort Nederlandse gemeentes en houden een sterkere band met Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl