De Belgische kardinaal Danneels geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt in de misbruikzaak rond bisschop Vangheluwe van Brugge. Hij had moeten aansturen op het ontslag van Vangheluwe, zegt Danneels in interviews met drie kranten.

Eerder kwamen geluidsfragmenten naar buiten, waaruit bleek dat hij de zaak buiten de publiciteit wilde houden. De kardinaal zegt dat Vangheluwe hem in april vertelde dat hij jarenlang een neefje had misbruikt.

Danneels meende dat hij de zaak als een familiekwestie moest opvatten en noemt dat nu een inschattingsfout. "Ik heb zijn ontslag niet gevraagd omdat het mij in de eerste plaats ging om de verzoening binnen de familie. Ik dacht, verkeerdelijk, dat de familie, die de zaak al 24 jaar binnenskamers hield, dit ook zo wilde houden", zei Danneels tegen het weekblad Knack.

Verzoening

"Aftreden kon ook een gevolg zijn van de verzoening", zegt Danneels. "Maar omdat ik binnen de familie onenigheid vermoedde, dacht ik dat pastoraal te kunnen benaderen. Nu besef ik dat ik Vangheluwe meteen tot ontslag had moeten aansporen."

Vangheluwe stapte in april uit zichzelf op.

STER reclame