NOS NieuwsAangepast

Twijfel bij gemeenteraden over WK-bid

Door redacteur Olof van Joolen

Binnen de gemeenteraden van de vijf steden die zich kandidaat hebben gesteld als speelstad voor het Wereldkampioenschap voetbal in 2018 bestaan grote twijfels of de kandidatuur wel overeind moet blijven. De lokale volksvertegenwoordigers willen alleen met de kandidatuur instemmen als de Rijksoverheid harde garanties geeft over het betalen van de kosten.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de gemeenten. De raden hebben in december het laatste woord over het WK-bid.

Minister van Sport Ab Klink wilde tot nu toe niet verder gaan dan een belofte dat hij met de speelsteden over geld gaat praten. Die gesprekken konden volgens Klink alleen plaatsvinden als Nederland en België ook daadwerkelijk worden aangewezen als gastlanden.

'Onverantwoorde opstelling'

Veel gemeenteraadsleden vinden dit een onverantwoorde opstelling. De raadsleden zeggen dat het na een mogelijke toewijzing van het WK voetbal door de FIFA voor politici heel erg lastig wordt om 'nee' te zeggen tegen het evenement, ook als dat onverantwoorde financiële risico's met zich meebrengt.

De totale kosten voor organisatie van het WK komen volgens het ministerie van Economische Zaken uit op 476 miljoen euro. Zestig procent van dat bedrag, bijna 290 miljoen euro, gaat zitten in het opwaarderen van stadions tot de door de FIFA gevraagde grootte. De stadions zijn nu vaak nog te klein om te kunnen voldoen aan de eisen van de wereldvoetbalbond FIFA.

Saldo

Het bedrag van 476 miljoen is een gunstige schatting, waarbij al rekening is gehouden met het feit dat de investeringen na het kampioenschap ook geld op blijven leveren. Per saldo zal het WK Nederland zo'n 150 miljoen euro gaan kosten.

De gemeenteraden vinden dat het Rijk het overgrote deel daarvan voor haar rekening moet nemen.

Amsterdam

Het duidelijkst zichtbaar zijn de twijfels in Amsterdam, Heerenveen en Enschede. In de hoofdstad vinden alleen de collegepartijen VVD en PvdA het prima dat het college niet vooraf om financiële zekerheid vraagt. De VVD zegt daar wel bij dat er in de hoofdstad zelf geen geld is voor de organisatie.

Amsterdam lijdt ernstig onder de financiële puinhoop die is ontstaan door de aanleg van de Noord-Zuid-metrolijn. Collegegenoot GroenLinks is net als D66, het CDA, de SP en de lokale partij Red Amsterdam uitermate kritisch op het WK-bid.

IJsstadion

In Heerenveen vinden de collegepartijen ook dat er harde garanties moeten komen uit Den Haag. De Friezen hebben de komende jaren financieel al de handen vol aan de bouw van een nieuw ijsstadion en kunnen niet nog een miljoenenproject aan.

In Enschede heeft het college al voor de discussie een duidelijk standpunt ingenomen. "Zonder keiharde garanties gaat het WK niet door", stelt burgemeester Peter den Oudsten.

Lees hier de bezwaren per gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl