NOS VoetbalAangepast

"Robben had WK nooit mogen spelen"

Arjen Robben had afgelopen zomer niet mogen spelen op het WK. Dat is de conclusie van zijn club Bayern München na grondige bestudering van mri-scans van Robbens hamstring-blessure.

Robben had volgens de Duitsers niet één, maar twee spierscheuringen. Eén van die scheuringen is volgens de Duitse club door de medische staf van de KNVB over het hoofd gezien.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de KNVB inmiddels druk bezig is zich te verdedigen tegen de beschuldigingen van de Duitse club. Zo heeft de voetbalbond pas na het WK contact gezocht met enkele medische experts om de zaak Robben nogmaals te bekijken.

WK op de tocht

Robben raakte op 5 juni tijdens de oefeninterland tegen Hongarije geblesseerd aan de hamstring. Een dag later werd in het bijzijn van KNVB-bondsarts Gert-Jan Goudswaard, de Rotterdamse specialist Rien Heijboer en vader Hans Robben in het Erasmus-ziekenhuis in Rotterdam een MRI-scan gemaakt van de blessure. Daar werd vastgesteld dat Robben een kleine spierscheuring heeft, die zodanig te behandelen was dat hij toch kon deelnemen aan het WK.

In de week voor de start van het WK behandelde de Rotterdamse fysiotherapeut Dick van Toorn Robben intensief. Van Toorn heeft, dankzij onorthodoxe behandelmethoden, vaker sporters met zware blessures in korte tijd fit weten te krijgen en ook Robben bleek na een week voldoende hersteld om alsnog te kunnen afreizen naar Zuid-Afrika.

In de laatste poulewedstrijd tegen Kameroen kreeg de Groninger als invaller zijn eerste speelminuten op het WK. Vervolgens kwam hij tijdens alle volgende wedstrijden in actie en in de finale tegen Spanje speelde hij zelfs de volle 120 minuten.

Tweede spierscheuring

Na het WK ging Robben op vakantie, om zich vervolgens begin augustus weer te melden bij zijn club Bayern München. Bayern-coach Louis van Gaal zette in de dagen daarvoor al zijn vraagtekens bij Robbens WK-optreden en bij terugkomst in München onderging de aanvaller een medische keuring.

Hans-Wilhelm Müller-Wohlfart, de clubarts van Bayern, stelde vast dat Robben een zware hamstring-blessure had en stuurde de aanvaller enkele weken met verlof. Robben zou volgens de Bayern-arts een half jaar uitgeschakeld zijn. Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge gaf aan dat zijn club overweegt een schadeclaim in te dienen bij de KNVB.

Een KNVB-delegatie, bestaande uit directeur Bert van Oostveen, oud-directeur Henk Kesler, bondsarts Gert-Jan Goudswaard en UEFA-official Michael van Praag bespreekt de kwestie zaterdag in München met vertegenwoordigers van Bayern. Inzet van het geschil is de MRI-scan die op 6 juni in het Erasmus-ziekenhuis in Rotterdam is gemaakt. Volgens Bayern München is daarop een tweede, zware spierscheuring bij Robben al zichtbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl