CDA'er Ab Klink legt per direct zijn Tweede Kamerlidmaatschap neer. Dat heeft hij per brief aan Kamervoorzitter Verbeet laten weten.

"Na alle gebeurtenissen van de afgelopen week is er voor mij een onwerkbare situatie binnen de CDA-fractie ontstaan. De basis voor samenwerking - vertrouwen - is aangetast. Daardoor kan ik niet meer met voldoende overtuigingskracht binnen de fractie opereren. En dat gaat ten koste van mijn geloofwaardigheid", aldus Klink in een verklaring.

Klink was één van de dissidenten in de CDA-fractie die tegen samenwerking met de PVV was. Er lekte een brief van hem uit waarin hij definitief afstand nam van de lijn van fractievoorzitter Verhagen.

"Dat kwam hem op veel kritiek te staan", zegt politiek redacteur Dominique van der Heyde, "ook van informateur Opstelten". Die vond het ongepast om uit de formatieonderhandelingen te klappen. "De kritiek is hem teveel geworden en Klink heeft zijn conclusies getrokken".

Klink wordt opgevolgd door Raymond Knops. Hij stond op nummer 23 en was de eerstvolgende op de CDA-kandidatenlijst. Knops zat al eerder in de Tweede Kamer voor het CDA.

'Nieuwe impuls'

Het onverwachtse vertrek van Klink kan van invloed zijn op de kabinetsformatie. "De vraag is wat Wilders gaat doen en of er toch weer een nieuwe impuls komt voor de vorming van een rechts kabinet", zegt Van der Heyde.

Klink blijft naar eigen zeggen "met overtuiging" lid van het CDA. Hij is ook nog steeds demissionair minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

STER reclame