Motorcoureur Tomizawa verongelukt

Aangepast op

Shoya Tomizawa is na een crash in de grand prix van San Marino overleden. De Japanse motorcoureur, die zevende stond in het WK-klassement van de Moto2, is slechts 19 jaar geworden.

Halverwege de race kwam Tomizawa ten val, waarna de Italiaan Alex de Angelis rijder uit de Suter-stal niet meer kon ontwijken en frontaal op hem botste. Tomizawa werd in kritiek toestand naar het ziekenhuis gebracht, alwaar hij niet veel later overleed.

Tomizawa gold als een groot talent. Hij was pas drie jaar toen hij al rondjes reed op een 'pocketbike'. Zijn debuut in het wereldkampioenschap wegrace maakte hij in 2006. Dit jaar zegevierde hij in Qatar in de eerste race in de nieuwe klasse Moto2, de opvolger van de 250cc.

Ondanks het zware ongeluk ging de wedstrijd gewoon door. Toni Elias won de race en boekte daarmee zijn zesde zege van dit seizoen. Op zijn Moriwaki bleef hij zijn landgenoot Julian Simon en de Zwitser Thomas Luthi voor. Elias gaat soeverein aan de leiding in de tussenstand van het WK.

Pedrosa

Dani Pedrosa zegevierde in de MotoGP-klasse. De Spaanse Honda-coureur, vorige week ook al de snelste in Indianapolis, bleef zijn landgenoot en ranglijstaanvoerder Jorge Lorenzo voor. Het gat tussen de nummer één en twee na elf van de achttien races bedraagt niettemin nog altijd 68 punten.

Jasper Iwema kon geen potten breken in de 125cc-categorie. Hij werd slechts 21ste in de door Marc Marquez gewonnen wedstrijd. De Spanjaard verstevigde met zijn zesde zege van dit seizoen zijn leidende positie in de tussenstand.