De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft in een video een staakt-het-vuren afgekondigd. Dat meldt de BBC, die in het bezit is van de band. Het is onduidelijk of het om een tijdelijke of definitieve wapenstilstand gaat.

Op de band stelt de ETA dat het besluit tot een wapenstilstand enkele maanden geleden is genomen "om een democratisch proces in gang te zetten". De ETA heeft al vaker een wapenstilstand afgekondigd, maar schond die later weer. De laatste keer dat de afscheidingsbeweging dat deed, was begin 2006. Het staakt-het-vuren duurde toen ruim een jaar.

De organisatie hoopt dat de aankondiging voor de Spaanse regering aanleiding is om te gaan praten. De laatste tijd zijn veel ETA-leden opgepakt en is de beweging flink verzwakt.

Onafhankelijk

De video toont drie gemaskerde strijders, die voor een vlag van de ETA zitten. De middelste leest een verklaring voor, waarin ze het geweld verdedigt. Tegen het einde zegt ze dat de ETA zijn doelen nu langs vreedzame en democratische weg wil bereiken.

De terreurbeweging strijdt sinds zijn oprichting in 1959 voor een onafhankelijk Baskenland. In 1968 gebruikte de ETA voor het eerst geweld. Bij aanslagen zijn sindsdien meer dan 800 mensen om het leven gekomen.

Terughoudend

De Spaanse overheid heeft terughoudend gereageerd op het staakt-het-vuren. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft er wel meteen over vergaderd met allerlei betrokken functionarissen. Ook heeft hij contact opgenomen met het regionale bestuur in Baskenland.

De Baskische regering heeft al wel laten weten dat de stap van de ETA absoluut onvoldoende is en dat de ETA het geweld helemaal moet afzweren en de eigen organisatie moet ontbinden.

STER reclame