Links blij met mislukken formatie

Aangepast

PvdA-leider Cohen is blij dat de formatie is mislukt. Dit zou tot een instabiel kabinet hebben geleid, dat splijtend zou werken in de samenleving, zei hij. De PvdA is beschikbaar voor een ander kabinet, aldus Cohen.

Cohen ging ook in op Rutte's idee om een concept-regeerakkoord te schrijven. "Ik zou me ook kunnen voorstellen dat VVD en PvdA samen het voortouw nemen", zei hij daarover. Hij denkt dat VVD en PvdA op elkaar zijn aangewezen.

Zegen

Emile Roemer, de leider van de SP, noemt het mislukken van de besprekingen "een zegen voor het land". "Een regering die discriminatie gedoogt en een keiharde bezuinigingsagenda wil doorvoeren, is ons gelukkig bespaard gebleven."

Wat hem betreft heeft Rutte zijn kans op een kabinet nu gehad: "Het is tijd om te kijken naar een coalitie zonder de VVD." Roemer herhaalt zijn voorkeur voor een coalitie met PvdA, CDA en Groenlinks.

Opgelucht

GroenLinks is opgelucht dat de formatie is mislukt. "Zo'n kabinet had de tegenstellingen in Nederland alleen maar verder vergroot", zegt fractievoorzitter Femke Halsema. GroenLinks benadrukt de eigen voorkeur voor een Paars-plus kabinet, met de VVD, PvdA en D66.

Alexander Pechtold, de fractievoorzitter van D66, heeft voor aanstaande dinsdag een Kamerdebat aangevraagd. Hij wil dat informateur Opstelten uitleg komt geven over het mislukken van de formatie. Hij uitte de wens dat er nu een stabiel meerderheidskabinet komt, zodat er flink hervormd kan worden.

D66 vindt het plan van Rutte om zelf een akkoord te gaan schrijven "prematuur". Volgens Pechtold moet eerst iemand inventariseren wat nu een werkbare oplossing is. Want de volgende poging moet wel slagen, zegt Pechtold. Ook hij herhaalt zijn voorkeur voor Paars-plus, maar sluit andere combinaties niet uit.

STER Reclame