De Tweede Kamer opent zaterdagnacht tijdens de Haagse museumnacht haar deuren voor het publiek. In de Oude Zaal, de voormalige plenaire zaal van de Tweede Kamer, kunnen toeschouwers kijken naar delen van een historisch debat uit 1972 over de vrijlating van de 'Drie van Breda'.

Het politieke themakanaal P24 zendt deze voorstelling live uit tussen 24.00 en 01.00 uur.

Dramatisch

Het debat over de Drie van Breda uit 1972 is een historisch en dramatisch debat. De Drie van Breda waren Duitse oorlogsmisdadigers die een levenslange gevangenisstraf uitzaten in de gevangenis van Breda. In 1972 ontstond er een conflict tussen de toenmalige minister van Justitie, Dries van Agt, en de Tweede Kamer over deze gevangenen.

Van Agt had laten doorschemeren dat hij positief wilde reageren op een gratieverzoek van de Drie van Breda, mede op advies van de Hoge Raad.

Motie

Het verzet vanuit de samenleving tegen het gratieverzoek was enorm. Vooral van verenigingen van oorlogsslachtoffers. Er volgde een heftig Kamerdebat en de Tweede Kamer diende een motie in tegen de vrijlating. Uiteindelijk werd het gratieverzoek afgewezen.

Het debat duurde van twee uur 's middags tot drie uur in de nacht.

Enkele acteurs gaa nu het debat naspelen. De belangrijkste passages worden voorgedragen.

De acteurs zijn Joop Keesmaat (Louis d'Or 2006), die de rol van minister Van Agt vertolkt, en René Vernout, Annelies van der Bie, Piet van der Pas, Mieke Lelyveld, Ellen van Rossum en Margreet Schuemie. Zij lezen elk de tekst van meerdere Kamerleden.

STER reclame