Reuzengoudklomp gevonden in Australië

Aangepast op

Door correspondent Robert Portier

In Australië is de op twee na grootste goudklomp ter wereld gevonden. De Ausrox Gold nugget weegt 23,26 kilo. Alleen het goud is al meer dan een miljoen dollar waard, maar de uiteindelijke waarde is nog veel hoger omdat het gaat om een uniek exemplaar. De klomp is inmiddels verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar.

De goudklomp werd een paar weken geleden gevonden door een amateur die met een metaaldetector op pad was gegaan. Tegen betaling kunnen mensen op het terrein van de mijnen rondlopen. Ze mogen hun vondsten houden, maar moeten de vindplaats opgeven. Zo leert de mijndirectie welke delen van het terrein interessant kunnen zijn om af te graven.

Grootste ooit

De grootste goudklomp die ooit met een metaaldetector werd gevonden is de Hand of Faith (27,21 kilo). Die werd ook in Australië gevonden en is verkocht aan een casino in Las Vegas, waar hij nu te zien is.

De vondst is het afgelopen weekend bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse vergadering van goudzoekers. De Nederlandse journalist Jeroen van Bergeijk was aanwezig toen de foto's van het gevaarte werden vertoond. Op zijn weblog meldt hij: "Het werd helemaal stil in het café. Niemand die zijn ogen er van af kon houden. Geen wonder, want dit is waar elke goudzoeker van droomt en wat er voor zorgt dat hij doorgaat: de joekel."

Nationale schat

De vinder van de nugget wil graag anoniem blijven. Het bedrijf dat de Ausrox Gold nugget verkocht, wil niet zeggen waar de goudklomp precies werd gevonden. De eigenaar van het gebied heeft inmiddels namelijk ontdekt dat andere gelukszoekers het terrein zonder toestemming hebben doorzocht.

Veel Australiërs vinden het jammer dat de goudklomp het land verlaat. De overheid zoekt uit of de goudklomp tot nationale schat kan worden benoemd. Als dat het geval is, mag de goudklomp niet worden geëxporteerd.