Hoewel Ab Klink afgelopen nacht instemde met het hervatten van de formatiebesprekingen tussen CDA, VVD en PVV, blijkt uit een brief die hij eerder deze week aan fractievoorzitter Verhagen en partijvoorzitter Bleker schreef dat hij grote problemen voorziet als er wordt samengewerkt met de partij van Geert Wilders.

Klink doet in de brief verslag van de besprekingen met de PVV-voorman. Wilders zou aangekondigd hebben al bij de presentatie van het regeerakkoord afstand te nemen van de andere partijen. De brief kwam gisteren in handen van de NOS.

Lees hier de hele brief

"Hij stelde bij de komende presentatie van het akkoord met een volstrekt en totaal ander verhaal te komen dan de VVD en het CDA. Hij raadde de collega's aan om op dat moment maar een andere kant op te kijken en voorspelde dat de hoofden van de coalitiepartners rood zouden kleuren. Een samenbindende visie zou echt niemand hoeven te verwachten", schrijft Klink.

"Voluit zou hij gaan. Op zijn eigen manier. Op zijn PVV's. Voluit op het orgel. De bekende retoriek, zoals weergegeven in het verkiezingsprogramma, zal ons niet bespaard blijven, integendeel."

Grondslag

Klink trok daaruit de conclusie dat het CDA voortdurend door de PVV zal worden uitgedaagd op zijn christelijke grondslag en democratische motieven.

"Dit raakt het CDA, en wel tot in de kern. Zoals gezegd: voortdurend zal de partij worden uitgedaagd op haar christelijke grondslag en democratische motieven en zal zij afstand moeten nemen van de PVV", aldus Klink in de brief.

Afwachten

De uitgangspunten van de twee partijen zijn volgens Klink te verschillend. "Het bovenstaande brengt mij tot het standpunt dat een politieke samenwerking met de PVV voor ons geen begaanbare weg is en zou moeten zijn."

Hoewel Klink het "voor mij persoonlijk een definitieve conclusie" noemde, stemde hij na spoedoverleg met minister Donner ermee in zijn positie als onderhandelaar op te geven en een oordeel uit te stellen tot het regeerakkoord gepubliceerd wordt.

STER reclame