De voetbalwet treedt vandaag in werking. Door de wet kunnen burgemeesters en het Openbaar Ministerie preventief extra maatregelen nemen tegen mensen die herhaaldelijk ernstige overlast hebben gegeven.

Het gaat dan niet alleen om voetbalvandalisme, maar ook om overlast door bijvoorbeeld groepen jongeren bij een winkelcentrum of buurtbewoners die met elkaar in conflict zijn.

Verboden

Burgemeesters en officieren van justitie kunnen met de nieuwe wet een langdurig gebieds- of stadionverbod opleggen. Ook kan er een samenscholingsverbod en een meldingsplicht worden gegeven.

Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht, denkt dat de nieuwe wet "enorm kan helpen" bij de handhaving van de openbare orde in de stad. Zo kan hij nu samen met het Openbaar Ministerie een verdachte tijdens diens hoger beroep een straatverbod opleggen. "Dat vind ik echt een grote stap vooruit, dus ik ben er heel blij mee."

Kritiek

Toch is er ook kritiek op de nieuwe wet. Zo kan een burgemeester alleen een stadion- of gebiedsverbod opleggen in de eigen gemeente. Een Ajax-hooligan die zich misdraagt in bijvoorbeeld Alkmaar, kan dat daarna zonder problemen ook in andere gemeenten doen.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vindt de voetbalwet niet ver genoeg gaan. In het NRC Handelsblad zei hij twee weken geleden dat hij teleurgesteld is in de reikwijdte van de wet. "Overtredingen moeten 'herhaaldelijk' plaatsvinden, voordat wij in actie kunnen komen. Dat betreur ik", zei Aboutaleb.

STER reclame