Het CDA wil toch verder onderhandelen over een kabinet met de VVD, dat gedoogsteun krijgt van de PVV. Dit heeft CDA-fractievoorzitter Verhagen rond een uur vannacht bekend gemaakt.

De fractie heeft unaniem ingestemd met dit voorstel. Onderhandelaar Klink wordt vervangen door het Kamerlid Ank Bijleveld. "Ik ben heel blij dat we eensgezind, alle 21, dit hebben kunnen bereiken", aldus Verhagen. "Het waren moeilijke dagen".

Klink, die de afgelopen dagen duidelijk heeft gemaakt dat hij niets voelt voor politieke samenwerking met de PVV, kan zich ook vinden in het voorstel, zo blijkt.

Eindresultaat

"Mijn bezwaren, die zwaarwegend zijn, worden meegenomen", aldus Klink. Hij wacht het eindresultaat af. "Aan het eind zullen we beoordelen of de bezwaren zijn weggenomen. Ik ga daar met een open mind heen," aldus Klink. Volgens Klink had hij vooral problemen met de PVV als onderhandelaar. Hij is opgelucht dat hij dat werk niet meer hoeft te doen.

De hele dag is koortsachtig overleg geweest om een oplossing te vinden voor het hoog opgelopen conflict tussen Verhagen en zijn mede-onderhandelaar. Klink kreeg steun van twee Kamerleden Ferrier en Koppejan.

Moeite

CDA-minister Donner van Sociale Zaken heeft bemiddeld in het CDA-conflict. Er zijn gesprekken gevoerd met individuele Kamerleden die moeite hadden met de onderhandelingen over een coalitie met gedoogsteun van de PVV.

In de loop van de dag was de situatie zeer lastig geworden na de bekendmaking van de brief van Klink, waarin stond dat politieke samenwerking met de PVV voor hem een onbegaanbare weg is.

Partijvoorzitter Bleker noemde de situatie "bar ingewikkeld". Ondertussen roerden provinciale politici van de partij zich. Zij riepen de fractie op de onderhandelingen met de VVD en de PVV voort te zetten en eensgezindheid uit te stralen. Zij vrezen dat het CDA volgend jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen last zal krijgen van de interne meningsverschillen.

STER reclame