NOS NieuwsAangepast

CDA-fractie zet discussie woensdag voort

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft ruim zeven uur vergaderd over hoe het verder moet met de formatie. Er zijn nog geen conclusies getrokken.

Het beraad werd vlak voor middernacht geschorst. Morgenmiddag om 12.00 uur praat de fractie verder.

Volgens fractievoorzitter Verhagen was het een "indringend" beraad en is het goed om er een nachtje over te slapen en de argumenten nog eens te wegen.

Verhagen wilde geen antwoord geven op inhoudelijke vragen, maar zei dat de fractie nog middenin de discussie zit. "Die proberen we fatsoenlijk te voeren."

Ook CDA-partijvoorzitter Bleker wilde weinig kwijt over de inhoud. Wel zei hij dat hij "enige ongerustheid" heeft.

'Inhoudelijke bezwaren'

De meningsverschillen leken zich toe te spitsen op een botsing tussen de CDA-onderhandelaars Verhagen en Klink. Klink wil zich naar verluidt terugtrekken als onderhandelaar uit de besprekingen met de PVV. Hij zou "grote inhoudelijke bezwaren" hebben.

In het CDA is het al weken onrustig over de onderhandelingen over een coalitie met gedoogsteun van de PVV. Veel prominenten zijn kritisch, onder wie de oud-premiers Lubbers, Van Agt en De Jong en de oud-ministers De Vries, Maij-Weggen en Veerman.

Verhagen en partijvoorzitter Bleker hebben steeds gezegd dat de onderhandelingen moeten doorgaan en dat het resultaat moet worden afgewacht.

Geen onderhandelingen

Vanwege het interne beraad binnen het CDA liggen de formatiebesprekingen onder leiding van informateur Opstelten stil. De onderhandelaars Verhagen, Rutte (VVD) en Wilders (PVV) zaten maandag nog met elkaar om de tafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl