Kinderen krijgen val-les op school

tijd van publicatie Aangepast

De stichting Consument en Veiligheid gaat alle basisscholen een training aanbieden waarin kinderen leren hoe ze moeten vallen.

Het aantal kinderen dat gewond raakt door een val is de afgelopen zes jaar verdubbeld tot 39.000. Een kleine 3000 kinderen moeten na een val in het ziekenhuis blijven.

Meestal gaat het om een gebroken pols, een enkelblessure of een hersenschudding. De valtrainingen zouden onderdeel moeten zijn van de gymnastieklessen.

Proef

Volgens de stichting gaat de motoriek van van veel kinderen achteruit, doordat ze dikker worden en minder buiten spelen. De training zou de kans op letsel met ongeveer de helft terugbrengen, blijkt uit onderzoek

In de training leren de kinderen onder meer dat ze bij een val hun handen niet vooruit moeten steken, maar voor hun gezicht moeten houden. Het afgelopen schooljaar heeft Consument en Veiligheid op 38 scholen al een proef gehouden met valtrainingen.

Er wordt nog naar financiers voor de val-lessen gezocht. De stichting denkt onder meer aan de verzekeraars, omdat die op deze manier kosten kunnen besparen.

STER Reclame