De druk van prominente CDA-leden om te stoppen met de onderhandelingen over een kabinet waarin de PVV een rol speelt, neemt toe.

Onder leiding van oud-landbouwminister Veerman schrijven zo'n zestig CDA'ers ers in een brief in NRC Handelsblad dat de beoogde coalitie niet in het belang van Nederland is. Samenwerking met de PVV zal leiden tot een scheiding der geesten in de samenleving en tot een grote verdeeldheid binnen het CDA.

Verder vinden de ondertekenaars dat Nederland internationaal gezien gezichtsverlies lijdt als de PVV een belangrijke rol in de regering gaat spelen.

Zorgen

De brief is verder ondertekend door onder anderen oud-CDA-voorzitter Tineke Lodders, oud-SER-voorzitter Wijffels, oud-minister Maij-Weggen en de oud-fractievoorzitters en ministers Andriessen en Bert de Vries.

De afgelopen weken stonden er al eerder ingezonden brieven in kranten waarin CDA-leden hun zorgen kenbaar maakten over samenwerking met de PVV. En oud-premier Lubbers riep op tot een time-out in de formatiegesprekken.

PVV-leider Wilders stelt op Twitter dat de CDA-prominenten de onderhandelingen moeten afwachten en moeten "stoppen met het demoniserenvan 1,5 miljoen kiezers".

STER reclame