De wateroverlast door de regen in de Acherhoek neemt langzaam af. In Lichtenvoorde is de brandweer de hele dag met minstens zestig man bezig geweest met het wegpompen van het regenwater.

Inwoners hadden hun drempels beschermd met zandzakken die werden uitgereikt door het Waterschap Rijn en IJssel. Het waterschap had de gemalen op volle sterkte aangezet waardoor de Lichtenvoorders langzaam weer op het droge komen.

Heeft u foto's of video's van de wateroverlast in de Achterhoek? Stuur ze via www.nos.nl/ooggetuige of e-mail naar ooggetuige@nos.nl

De gemeente, politie en brandweer hebben besloten een deel van de N18 af te sluiten. Daar worden namelijk waterslangen over de weg gelegd, om het gutsende water naar het buitengebied te pompen.

Ondergelopen

In het nabijgelegen Groenlo staan het centrum en een industrieterrein blank. Een camping met zo'n 175 gasten is ontruimd omdat de Slinge uit zijn oevers trad. Zo'n tien procent van de camping staat onder water. Een aantal stacaravans is ondergelopen.

In Doetinchem zijn onder meer gymzalen ondergelopen. "Veel water uit de Achterhoek is vanuit Duitsland afkomstig. Dat komt vaker voor, maar de hoeveelheden zijn nu extreem. Alle gemalen in ons gebied draaien op volle kracht", zegt een woordvoerder van het waterschap.

De regenbuien van gisteren leverden Lievelde, Hupsel en Rekken (Gld.) een notering op in de toptien van plaatsen waar binnen een etmaal meer dan 100 millimeter regen is gevallen. Na 48 uur staat Lievelde op het record van 153 millimeter.

STER reclame